Ruimtelijke ordening, bouwen en wonen

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat gaan we daarvoor doen?

Voldoende woningbouw is een regionaal samenhangende opgave. Wij werken in regioverband nauw samen met provincie, regio(gemeenten) en corporaties om die opgave tot stand te brengen. We actualiseren het lokale beleid met het oog op de periode na 2020 en we maken afspraken met bouwers/ ontwikkelaars, Maasdelta en VBBM.

Waar mogelijk versnellen wij bouwprojecten, onder andere door het opstarten van nieuwe en door te onderzoeken waar mogelijkheden zijn voor ombouw van langdurig leegstaande panden. We gaan zorgen voor meer woningen voor bijzondere doelgroepen als ouderen (levensloopbestendig, ontmoetingsruimte), starters (zowel in sociale huur als in betaalbare koop) en voor mensen die zorg en/of begeleiding nodig hebben (pauzewoningen/ flexwoningen). In 2019 wordt er meer bekend over deze vraag, mede op basis van een lopend (woonwens) onderzoek. We bevorderen de doorstroming naar passende woningen specifiek via het lopende experiment met de Wooncoach (doorstroommakelaar); dat experiment zullen we evalueren in 2019/2020.

We starten met het opstellen van de omgevingsvisie. De omgevingsvisie is een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving. Het Rijk, de provincie en de gemeente stellen ieder een omgevingsvisie op. Dit doen ze met het oog op het bereiken van de maatschappelijke doelen van de Omgevingswet. De omgevingsvisie heeft betrekking op alle terreinen van de fysieke leefomgeving. Een omgevingsvisie gaat onder andere in op de samenhang tussen ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en vervoer, infrastructuur en cultureel erfgoed.

ga terug