Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat gaan we daarvoor doen?

Afval
Eind 2018 zullen de verschillende scenario’s om te komen tot meer afvalscheiding aan de raad worden voorgelegd en wordt een definitieve beslissing genomen met betrekking tot een nieuwe inzamelmethodiek.

Klimaatadaptatie in Beheerplan Riolering/GRP
In het "Beheerplan Riolering/GRP" geven we toekomstgericht inzicht in investeringen en te leveren inspanning voor het beheer en onderhoud van het (afval)watersysteem. Hieronder vallen het instandhoudingsbeheer (opgenomen bij onderhoud kapitaalgoederen) en ontwikkelingsbeheer (het vaststellen, financieel verankeren en implementeren van nieuw beleid). Het belangrijkste onderdeel van het ontwikkelingsbeheer is de paragraaf klimaatadaptatie waarin verschillende scenario's worden uitgewerkt. Het nieuwe Gemeentelijk Rioleringsplan wordt begin 2019 aan de gemeenteraad voorgelegd.

Klimaat agenda
We stellen een concrete klimaatagenda op waarin we kansen benutten om bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten meer groen en water te creëren. De Water klimaatagenda die we in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland maken wordt de eerste paragraaf van de klimaatagenda.

Maassluis Rainproof en Operatie Steenbreek
Ons doel is Maassluis bestand maken tegen de steeds vaker voorkomende hoosbuien en opwarming van de stad. Het regenwater, dat nu afgevoerd wordt, gaan we beter benutten. De hoosbuien veroorzaken schade en problemen, vooral omdat de stad uit gebouwen, asfalt en betegelde tuinen bestaat. Bestrating in tuinen en openbare ruimte vermindert ook het leefgebied van allerlei nuttige dieren en het zorgt voor opwarming van de stad.
We willen met elkaar de sponswerking van de stad vergroten. De particuliere en gemeentelijke systemen die hemelwater verwerken gaan we versterken, uitbreiden, verfraaien en aan elkaar koppelen. Wij gaan onze inwoners enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen.

ga terug