Veiligheid en handhaving

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat gaan we daarvoor doen?

Cameratoezicht
De gemeente bezit al enkele jaren een Mobiele Camera Unit (MCU) om incidenteel toezicht te houden. Deze MCU wordt ingezet waar nodig en toegestaan is. De wetgeving rond de inzet van cameratoezicht is strikt; de inzet kan alleen op basis van gegronde redenen. Tot op heden is de MCU met grote regelmaat en hoge effectiviteit ingezet. Ook de inwoners stellen de inzet zeer op prijs. De behoefte aan inzet is groter dan we met één MCU aankunnen. Daarom gaan we een tweede MCU aanschaffen en trekken we geld uit voor het dekken van die investering en de jaarlijkse exploitatielasten.
Het is vanwege juridische bezwaren (grondslag noodzaak) op dit moment niet mogelijk vaste camera's te plaatsen, bijvoorbeeld op de stationspleinen. We sluiten niet uit dat dit later wel mogelijk is en daarom is de bedrading van de camera's op de stationspleinen al voorbereid.

Onderzoek naar vuurwerk
Vuurwerk levert zowel plezier als overlast op. Wij vinden het belangrijk om de negatieve effecten van vuurwerk te beperken, bijvoorbeeld door het uitbreiden van vuurwerkvrije zones. Tegelijk hechten we eraan dat er ruimte blijft om feestelijk het nieuwe jaar in te luiden. In 2019 worden de mogelijkheden voor een centrale vuurwerkshow onderzocht. In het onderzoek wordt ook de inzet van vuurwerkdetectiesysteem, dat effectief blijkt te zijn, meegenomen. De gemeenteraad bepaalt hierbij de opdracht en de onderzoeksmethode.

Zorgdragen voor adequate brandweer- en ambulancezorg.
Wij volgen actief de prestaties (aanrijdtijden) van de hulpdiensten en zijn in overleg met de VRR om te zorgen dat deze de gestelde normen halen. Naast aanrijdtijden gaat het ook vooral om de kwaliteit van de hulpverlening; deze is van een hoog niveau. Ook in 2019 ondersteunen wij de brandweer bij haar inspanningen om te komen tot uitbreiding van het aantal vrijwilligers.

Woonoverlast
Een toename van het aantal meldingen woonoverlast geeft aanleiding om beleid ten aanzien van dit onderwerp tegen het licht te houden. In 2019 wordt het protocol woonoverlast geactualiseerd.  

De wijk op maat
Wij gaan een programma opzetten om de sociale problematiek in een wijk, zoals werkloosheid, re-integratie en leefbaarheid, integraal aan te pakken en daarbij de bewonersparticipatie en de onderlinge verbondenheid te vergroten. Het doel is om meer mensen actief en betrokken te maken bij de woon- en leefomgeving, zodat we nettere wijken met meer sociale cohesie creëren en meer mensen naar werk worden begeleid. Wij zijn van plan om € 50.000 in te zetten voor deze aanpak vanuit IBP-middelen. Conform afspraak worden pas verplichtingen aangegaan als er zekerheid is dat de IBP-middelen worden toegekend.

ga terug