Sport, cultuur, recreatie en groen

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat gaan we daarvoor doen?

Meer inwoners betrekken bij sport en cultuur
Samen met sport-, en cultuurverenigingen en maatschappelijke instellingen gaan we initiatieven ontplooien zoals sportcafé, cultuurvisiecafé en netwerkcafé. Wij ondersteunen het verenigingsleven dat hierbij een belangrijke rol speelt.

Sport als middel
We evalueren en actualiseren de Sportnota 2013 waarbij het meer inzetten van sport als middel in het sociale en fysieke domein een belangrijke pijler zal zijn. Sporten en bewegen is tenslotte niet alleen leuk om te doen, het levert ook een positieve bijdrage aan de gezondheid van onze inwoners en de sociale cohesie in de stad. Dat gaan we nog meer benutten. We leggen daarbij tevens de verbinding met het actieplan spelen dat we verder in uitvoering nemen.

Buurtsportcoaches
De buurtsportcoaches zijn inmiddels werkzaam op alle basisscholen, zij zien dus wekelijks het overgrote deel van de basisschooljeugd in onze stad. Deze kracht gaan we nog beter gebruiken door de buurtsportcoaches een rol te geven in het proces van vroegsignalering en deze functies, samen met sportstimulering in het algemeen, meer te benutten in het kader van preventie.

Breder bereik van cultuur
Gezien het belang van cultuur voor zelfontplooiing, sociale cohesie en algemene ontwikkeling spannen wij ons samen met de Culturele Raad Maassluis en de cultuurmakelaar in voor een breder bereik van cultuur bij alle groepen in de samenleving. Tevens evalueren we de Cultuurvisie.

Om meer inwoners te betrekken bij culturele activiteiten zetten we in op verbindingen met zowel het sociale beleid van de gemeente, de fysieke projecten en openbare ruimte. Naast het uitwerken van projecten met inwoners willen we in 2019 verder werken aan de culturele- en kunstbeleving in de openbare ruimte. We ontwikkelen daarom beleid hiervoor. Ook gaan we in overleg met de betrokken partijen over de toekomst en vervanging van de Boeiende Route omdat de houten beelden aan het eind van de levensduur zijn.

Versterken cultuuronderwijs
Omdat we op school alle kinderen bereiken gaan we in 2019 het cultuuronderwijs versterken. Samen met de scholen en culturele instellingen brengen we de behoefte en wensen in kaart om het huidige Cultuurmenu en Kies voor Cultuur verder te ontwikkelen. Met het Voortgezet Onderwijs zijn we in gesprek om culturele activiteiten te ontwikkelen.

Historische uitstraling
Voor de historische uitstraling zijn de monumenten en andere beeldbepalende panden van grote waarde. Tegen die achtergrond geven we een nieuwe impuls aan het monumentenbeleid. In 2019 gaan we samen met partners onderzoeken of historische fiets- en wandelroutes kunnen worden ontwikkeld en gaan we meer uitstraling geven aan de erfgoedlijn trekvaarten. Door middel van waterrecreatie zetten we Maassluis met arrangementen op het gebied van cultuurhistorie, natuur, educatie en onderwijs op de kaart.

Versterken lokale evenementen
In een levendige en aantrekkelijke stad is ruimte nodig voor het houden van evenementen. Daarom brengen we mogelijkheden in kaart om locaties geschikt te maken voor het organiseren van uiteenlopende evenementen en activiteiten.

Verbeteren onderhoud groen
Via inrichting, beheer en onderhoud zal de ‘Maat van Maassluis’ qua groen, zoals beschreven in de Visie Openbare Ruimte, gestalte krijgen. Waar er kansen zijn, worden bij de inrichting het groen en de onderlinge verbindingen versterkt. Door een structurele verbeterslag en een extra impuls kan het beheer en onderhoud van het groen worden versterkt.

ga terug