Grondbeleid

Uitvoering van het grondbeleid

Uitvoering van het grondbeleid

Met het vaststellen van de Structuurvisie heeft de gemeente grotendeels haar grondbeleid per locatie beschreven. Voor de gronden die de gemeente Maassluis reeds in bezit heeft, is de intentie om deze gereed te maken voor uitgifte. Het gaat hierbij om de gronden gelegen op de bedrijventerreinen De Dijk, de Kapelpolder. Recentelijk toegevoegd om gereed te gaan maken voor uitgifte is het gemeentelijke pand Het Spectrum aan de Fenacoliuslaan. Om een positieve impuls te geven aan de binnenstad wordt het voormalige RK-kerkterrein (Petrus Kockstraat) grotendeels behouden als openbaar parkeerterrein. Zo blijft het terrein beschikbaar voor parkeren voor het winkelende publiek en omwonenden. Het terrein zal een groene uitstraling krijgen, geschikt zijn voor evenementen en aansluiten op de inrichting van het openbaar gebied in de binnenstad. Het zicht op de Schuurkerk blijft zo ook behouden. Om dit mogelijk te maken, gaan we met Maasdelta in gesprek.

Voor overige initiatieven hanteert de gemeente een grondbeleid op de grens van faciliterend en passief, waarbij de werkwijze direct aansluit op de Wro en het Bro. De gemeente wil initiatiefnemers faciliteren indien de plannen passen binnen een goede ruimtelijke ordening zoals vastgelegd in de Structuurvisie, andere beleidsdocumenten en indien alle gemeentelijke kosten kunnen worden verhaald. Deze afspraken zullen bij voorkeur worden vastgelegd in een anterieure overeenkomst, zodat een exploitatieplan overbodig is.

Indien toch sprake is van actief grondbeleid wordt een grondexploitatie opgesteld. Deze berekening geeft (financieel) inzicht in het geheel van activiteiten en werkzaamheden voor verwerving, het bouw- en woonrijp maken en de uitgifte van gronden, en is daarmede het instrument op basis waarvan de financieel-economische uitvoerbaarheid van ruimtelijke plannen kan worden afgeleid.
De vaststelling van de grondexploitatie maakt dat de noodzakelijke budgetten beschikbaar worden gesteld voor de productie van bouwgrond. Met een grondexploitatie worden bovendien investeringsbevoegdheden binnen het exploitatiegebied aan het bestuur gedelegeerd en uitgangspunten/kaders voor de gebiedsontwikkeling vastgelegd. Het openen van een grondexploitatie is een bevoegdheid van de gemeenteraad. Het college doet het voorstel tot het openen van een grondexploitatie. Verantwoording over de budgetten van grondexploitaties vindt plaats in het Meerjaren Programma Gebiedsontwikkeling (MPG).