Verkeer, vervoer en waterstaat

Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Aantrekkelijke openbare ruimte
Maassluis beleef je buiten, waar we elkaar ontmoeten en ons door de stad verplaatsen: lopend, op de fiets en met de auto. Een goed onderhouden en aantrekkelijke klimaatbestendige openbare ruimte is belangrijk. Wij investeren dan ook in goed onderhouden trottoirs, fiets- en wandelpaden en (water)wegen.

Goede inrichting van de waterstaat
Waterstaat houdt in dat wij ons richten op alle wateraspecten: waterkwaliteit (schoon en gezond water en (KRW), waterkwantiteit (afvalwater en circulair),  waterveiligheid (kunstwerken zoals bruggen, kades, viaducten, sluizen, pompen en gemalen, bodemdaling), waterklimaatadaptatie (wateroverlast, hittestress en droogte) en waterrecreatie. Deze aspecten vormen een belangrijk onderdeel van de nieuwe Waterwet, de Omgevingswet en de Natuurwet.

Het rijks Deltaprogramma vraagt van ons om onze 'waterstaat' goed in te richten. In het Deltaprogramma zijn de concrete maatregelen en voorzieningen opgenomen voor de komende zes jaar met een doorkijk naar de daaropvolgende twaalf jaar. Het programma kent inmiddels drie Deltaplannen voor waterveiligheid, voor zoetwatervoorziening en voor ruimtelijke adaptatie.

Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap van Delfland, Evides, Dunea Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap, Provincie Zuid-Holland  en de MRDH, zijn onze partners waarmee wij gezamenlijk optrekken om uitvoering te geven aan het Deltaprogramma. Daarnaast is het noodzakelijk om doorlopend de waterveiligheid te borgen en te monitoren. Toezicht en handhaving van vergunningen en de Watertoets, naast de Kaderrichtlijn Water, zijn een van de vele aspecten binnen het 'waterstaat' terrein.

Goed functionerende watergangen
De watergangen dienen te allen tijde, in droge en natte tijden, ongehinderd door te kunnen stromen zonder vervuiling en obstakels. We zetten ons in om in netwerkverbanden het 'vieze' afvalwater weer schoon te maken voor hergebruik. Zoet water is een prioriteit. Samen met de OAS (Optimalisatie Afvalwaterketen Systeem) de Groote lucht, het NAD (Netwerk Afvalwater Delfland), Evides en Dunea zorgen wij ervoor dat de zuivering minder hoeft te zuiveren en het water zo zuiver mogelijk weer terug te laten gaan naar het oppervlaktewater voor een beter leefklimaat voor de flora en fauna (minder blauwalg) en dat het water in de toekomst ook als drinkwater gebruikt kan worden middels de 'Zoetwaterfabriek'. Hoogheemraadschap van Delfland is onze grootste samenwerkingspartner en zijn deskundig en behulpzaam voor onze gemeente en onze hele leefomgeving. Samen zijn wij bezig een monitoringssysteem op te zetten om de 'water'voortgang te optimaliseren.

ga terug