Onderhoud kapitaalgoederen

Riolering en water

Riolering en water

We hebben als gemeente (wettelijke) verplichtingen op het gebied van het stedelijk afvalwater, hemelwater, grondwater en - in samenwerking met het Hoogheemraadschap - het oppervlaktewater. We moeten het verwerken en afvoeren van de verschillende "afvalwaterstromen", zo doelmatig mogelijk uitvoeren. Om dit goed te doen zullen we investeringen plegen in renovaties en vervangingen en leveren inspanningen voor het beheer en onderhoud van het afvalwatersysteem. Om het afvalwatersysteem robuuster te maken wordt het steeds meer geïntegreerd in wegen-en groenvoorzieningen, Maassluis Rainproof.

Beleidskader

In het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) wordt het beleid en beheer uiteengezet. Verschillende andere ‘plannen’ liggen ten grondslag aan of hebben een relatie met het GRP zoals: de duurzaamheidsvisie, het waterplan, het basisrioleringsplan (BRP), de aansluitverordening riolering en het uitvoeringsprogramma buitenruimte. Uitgangspunt is dat de onderhoudstoestand van objecten geen risico vormt voor de omgeving en het functioneren van het rioolstelsel. Aspecten die belangrijk zijn bij effectief beheer is het inzicht in de omvang, toestand en de werking van objecten. Eind 2018 zal het GRP inclusief BRP worden geactualiseerd.

Bij uitvoeren van maatregelen aan de riolering wordt te allen tijde een afweging gemaakt op basis van de kwaliteit van het object ten opzichte van leeftijd, functie en de kwaliteit van de aangrenzende objecten. De kwaliteit wordt bepaald op basis van een (visuele) inspectie conform de daarvoor geldende normen. Eventueel noodzakelijke maatregelen worden op basis van ervaring en een risico-inschatting bepaald. Hierbij geldt het uitgangspunt dat een riool pas wordt vervangen wanneer de kwaliteit daar aanleiding toe geeft. Uitzondering hierop is het vervangen van objecten bij wegreconstructies en bij herstructurering. In deze gevallen kan het maatschappelijk belang zwaarder wegen. Wegreconstructies en herstratingsgebieden zijn vaak doorslaggevend in de prioritering van de projecten.

Beheer en onderhoud vinden plaats conform het principe "effectief beheren". Uiteindelijk krijgt het maatregelpakket een plaats in het jaarlijkse Uitvoeringsprogramma Buitenruimte. Het onderhoudsproces volgens het principe "effectief beheren" wordt binnen het nieuwe GRP verder geoptimaliseerd.
De beleidsvoornemens zijn uitgewerkt aan de hand van thema's, te weten:

  1. Beschermen van de volksgezondheid;
  2. Beperken van de milieubelasting;
  3. Lozingenbeleid;
  4. Wateroverlast bij regen;
  5. Helpen bij grondwateroverlast;
  6. Effectief beheer;
  7. Samenwerking.

In het Nieuwe GRP zal extra aandacht gevraagd worden voor het veranderende klimaat en de maatregelen die genomen moeten worden om Maassluis klimaat adaptief te maken. Dit wordt uitgewerkt in de Klimaatnotitie GRP, die onderdeel wordt van het GRP. Maassluis Rainproof zal verder geïmplementeerd worden en een aantal nieuwe ambities zullen worden vastgesteld.

Financiële consequenties

(bedragen x € 1.000)

Begroting

Begroting

Investeringen

Gemeentelijke Watertaken

2018

2019

2019

Waterketen

Riolering

2.165

2.183

1.750

Watersysteem

Hemelwaterbeheer

-

-

Grondwaterbeheer

-

-

Totaal

2.165

2.183

1.750

(bedragen x € 1.000)

Voorziening riolering

toevoeging 2019

0

onttrekking 2019

-25

stand 31 december 2019

985